Categorieën
Thuis Werk

Plannen voor chaoten

Leuk om te lezen hoe de NRC deze week aandacht besteedt aan hoe ‘neurodivergente’ mensen (ADHD of zelfbenoemde ‘chaoten’) het gebruik van productiviteits-apps ervaren.

De voorbeelden en standpunten in dit artikel vatten mooi samen hoe dit debat leeft onder de noemer ‘toxic productivity’: het nastreven van productiviteit wordt door velen ervaren als een opgave. Daarnaast zorgen de eindeloze mogelijkheden om de apps in te richten voor een chaos die zich slechts verplaatst van papier naar een app, maar er niet minder om wordt. Oftewel: ‘het werkt niet voor mij’.

Ik ben het helemaal eens met de uitspraak in dit artikel dat plannen juist helpt om los te kunnen laten en meer flexibel te leven. Dat het kiezen van een methode die bij je past dan dé oplossing is, is waar, maar wel erg kort door de bocht. Ik zie bij mijn klanten namelijk wel een drempel op dit punt.

Kiezen wat bij je past kan verdomd lastig zijn als je je stuurloos voelt op dit gebied. Als dat al niet lukt is dit dus een nutteloos advies.

Is het echt makkelijker om je taken rond te laten slingeren?

Productiviteit is niet voor mij

Het concept van productiviteitsverbetering stamt nog uit een tijd dat dit in bv. fabrieken begon. Meer doen tegen lagere kosten is alleen doorgetrokken naar andere soorten werk (kenniswerk en creatief werk), terwijl werken met je hersenen toch wezenlijk anders is dan met je handen of door middel van een lopende band.

Waar het gaat om werk waarbij je eigen denkkracht je grootste goed is, moeten we namelijk accepteren dat daar geen oneindige rek in zit. En dan is ‘productiviteit’ iets anders: technologie of methodieken zó inzetten dat je je brein zoveel mogelijk ruimte geeft voor dat waar het het beste in is. En dan dus zonder het onnodig uit te putten, zodat we dit kunnen blijven doen.

Zolang we productiviteitsapps wantrouwen, omdat zoals in het artikel geciteerd wordt “de techniek in dienst staat van het productiesysteem” is het logisch dat het niets oplevert. Dan is zeggen dat het niet bij je past of ethisch niet goed is namelijk de makkelijkste weg.

Geef je echte werk de ruimte

Het is de tijdsinvestering meer dan waard om je werkwijze en apps zó in te richten dat het geen moeite meer kost om te plannen, omdat je werktijd vervolgens besteden aan rendabele activiteiten veel meer oplevert dan wanneer het communiceren over en registreren van werk meer tijd kost dan het werk zelf. Helaas leren we dit (nog) niet op school, maar gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. In een paar weken is al enorm veel te bereiken zolang je jezelf als vertrekpunt neemt, en niet die apps.

Ik heb nog plekken vrij om je hierbij te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *