Ik ben Eline Vink-Bongertman. Samen met mijn gezin woon ik in Leiderdorp.
Als je mijn CV of LinkedIn-profiel bekijkt, is te zien dat ik heel veel verschillende dingen gedaan heb. Na een specialisatie ‘Culturele Analyse’ tijdens mijn onderzoeksmaster heb ik een paar jaar in het buitenland gewoond en gewerkt als EHBO- en duikinstructrice, terwijl ik ook de organisatorische kant op mij nam bij het opzetten van een windsurfschool. Na mijn terugkeer in Nederland ben ik na verschillende functies in de zakelijke dienstverlening (verkoopmedewerker, ‘lead language engineer’ en senior projectmanager) overgestapt naar adviserende rollen in de zorg en het sociaal domein. Als ambtelijk secretaris, adviseur kwaliteit en strategisch beleidsadviseur.
Terwijl ik me vroeger afvroeg of anderen me zouden zien als ‘jobhopper’, weet ik nu dat het steeds willen leren van nieuwe dingen vooral een meerwaarde oplevert. Ik trok overal waar ik werkte als vanzelf projecten naar me toe waarbij ik het werk efficiënter kon maken. En juist mijn brede ervaring bleek hierin hele mooie invalshoeken op te leveren. Door het volgen van trainingen en cursussen (Lean Green Belt, PRISMA, FRAM, beroepsopleiding tot professional organizer, Design Thinking en een didactische opleiding) heb ik mijn gereedschapskist verder gevuld.
Het slimmer organiseren van werk werd een groeiende interesse en ik begon steeds meer verbanden te zien tussen de kennisgebieden en methodieken die ik had leren kennen. Zo pas ik de Lean methodiek toe in mijn huishouden en blijken technieken uit incidentanalyse heel waardevol in het begeleiden van klanten.
Het begon ook steeds meer op te vallen dat succesvol kunnen zijn in het organiseren van taken en tijd heel persoonsgebonden is. De keuze om in mijn werk een combinatie te maken van werk in groter verband goed organiseren (als team) maar ook aandacht te hebben voor de persoon achter het teamlid (persoonlijke begeleiding), was gemaakt.
In 2021 ben ik Outsider Organizing begonnen. ‘Outsider’ omdat ik van buitenaf niet alleen een frisse blik bied, maar ook omdat ik graag buiten de gebaande paden ga. Ik geloof niet dat er één heilige graal is om het ‘goed’ te doen. Of dat je iets moet doen omdat iedereen het zo doet.
Daarnaast vond ik de verwijzing naar ‘outside’ wel mooi: ik ben het liefst zo veel mogelijk buiten. Bewegen en in de natuur zijn, bieden gezonde tegenhangers voor kenniswerkers en dragen bij aan creativiteit. Je maakt me blij met wandelend overleggen en buiten werken.
Wanneer ik een team of bedrijf adviseer om hun manier van werken slimmer in te richten, zou ik het zonde vinden om een advies achter te laten wat in een lade verdwijnt. Of dat iemand zegt “leuk traject hoor, maar er is eigenlijk niet echt iets veranderd”. Ik geef teams zeker ook trainingen, maar lever dan wel maatwerk op basis van een intake. Het állerliefste nog kom ik een dubbelrol vervullen. Door met jullie mee te werken, leer ik het bedrijf echt kennen. En verandering van binnenuit, waar iedereen bij betrokken is en achter staat, heeft een veel grotere kans van slagen.
Waar het gaat om je persoonlijke werkstijl wil ik een tegengeluid bieden. Het aanbod op het gebied van productiviteit, slimmer werken en time management is groot. Er zijn veel methodieken die in meer of mindere mate voorschrijven hoe je het zou moeten doen.
Door ervaringen van mijzelf en in mijn directe omgeving (hoogbegaafdheid, ADHD en autisme) begrijp ik heel goed hoe je manier van denken beïnvloedt welke methodes bij je passen. En dat je draagkracht ook niet elke dag hetzelfde is, bijvoorbeeld als je herstelt van een burn-out. Dat een vaststaande methode daarom vaker niet werkt dan wel, is helemaal niet gek. Daarom blijf ik leren over gedragsverandering, executieve functies en psychologie. Bij persoonlijke begeleiding aan teamleden, ondernemers/freelancers of mensen in loondienst die zelf hulp zoeken, neem ik dit mee. Zo is het ook op de lange termijn goed vol te houden, omdat het écht past bij wie je bent. Jij bent het uitgangspunt, niet een methode.
Ik ben partner van Vitaal Bedrijf, doe aan intervisie en school mezelf doorlopend bij. Vertrouwelijkheid, professionaliteit en kwaliteitsbewaking vind ik vanzelfsprekend.
Ik houd van: uitgebreid koken, lezen, proberen mijn moestuin elk jaar langer in leven te houden, micro-avonturen, bergwandelen, buitenleven, bitterballen.
Ik houd niet van: dingen doen omdat men dat nu eenmaal zo doet. En, laten we eerlijk zijn, fileparkeren, handtassen en honden.
Waar ik graag over lees: technologie, psychologie, medische onderwerpen, extreme sporten die ik zelf niet durf te beoefenen door mijn hoogtevrees en coole skills zoals ‘hoe FBI onderhandelaars conflicten oplossen’ en overlevingstechnieken.