Categorieën
Werk

Ondernemen op vakantie

De afgelopen tijd heb ik hard gewerkt aan een aantal projecten en ik kijk er naar uit om over een paar weken op vakantie te gaan. Even afstand nemen en écht goed ontspannen helpt me om met nieuwe ideeën en energie verder te gaan. Dit wordt de eerste keer dat ik als ondernemer de zomer in ga. Ondernemend ben ik zeker op vakantie, we gaan op een van-alles-wat-roadtrip (met 3 kinderen): bergen, strand, steden en watersporten. Maar moet ik ook ondernemen op vakantie?

Keer jij je werk echt de rug toe op vakantie, of werk je door?

Ondernemer, dat bén je

Zeker als je geen werknemers in dienst hebt aan wie je taken kunt overdragen, draag je als zzp’er of freelancer een doorlopende verantwoordelijkheid. Voor de meesten geldt dat er geen geld binnenkomt als er niet gewerkt wordt. Als je het je dan (qua tijd en qua budget/buffer) kunt veroorloven om lekker op vakantie te gaan, is het wel fijn om het zo goed mogelijk achter te laten. Hoewel ondernemen nieuw voor me is, is organiseren dat gelukkig niet, dus ik denk dat ik met onderstaande acties gerust weg kan. Hoe pakken jullie dit aan? Laat vooral onderaan een opmerking achter als ik iets ben vergeten!

Klussen afronden en plannen

Ik heb van tevoren rekening gehouden met mijn vakantie. Ik probeer lopende klussen af te ronden en, nog belangrijker, te zorgen dat iedereen waarmee ik iets heb lopen op de hoogte is. Verwachtingen helder hebben en afspraken maken geeft rust en voorkomt teleurstelling. Ik neem bijvoorbeeld ook even contact op met mensen die ik al wat langer geleden gesproken heb en allicht contact zoeken op een moment dat ik minder goed bereikbaar zal zijn. Ik plan geen afspraken in op de eerste dag dat ik weer werk ná de vakantie, om dan mail, reacties vanuit mijn netwerk en de administratie bij te kunnen werken.

Administratie

Ik maak van tevoren een overzicht van de administratieve taken die ik goed ‘bij’ wil hebben: BTW-aangifte Q2 is gedaan en de boekhouding en urenregistratie zoveel mogelijk bijgewerkt. In de eerste week nadat ik terug ben heb ik er rekening mee gehouden dat ik een tijdsblok vrijhoud om automatische overboekingen van die periode te verwerken. Beginnen met een achterstand is niet mijn ding.

Een check-in met de takenlijst

Nu dat ik over een paar weken wegga, bekijk ik mijn openstaande taken. Ik heb uitgekozen wat ik het meest belangrijk vind en voorrang wil geven de komende weken. De week voordat ik wegga, kijk ik wat daarvan terecht is gekomen. Dit geeft richting voor de laatste paar dagen. Wat nog openstaat plan ik actief in voor ná de vakantie. Omdat ik alles heb doorgenomen, weet ik dat ik niets over het hoofd zie.

Automatiseren

Nu dat ‘zichtbaarheid’ een dingetje is, probeer ik hierin vooruit te denken. Het delen van inhoudelijke kennis, interessante artikelen of updates over waar ik mee bezig ben plan ik van tevoren in. Ik zou het lastig vinden om volledig van de radar te verdwijnen gedurende drie weken, maar ik kies bewust wat ik wél doe tijdens de vakantie. Ik heb besloten om één moment per dag uit te kiezen waarop ik kan reageren op social media, en korte mails kan beantwoorden. Ik wil voorkomen dat ik last krijg van ‘FOMO’ en ga mijn mail en LinkedIn de rest van de dag blokkeren. Ik stel een out-of-office (afwezigheidsassistent) in om duidelijk te maken wat voor communicatie er verwacht kan worden.

Noodgevallen

De verwachting is nu dat mijn training Slimmer Werken klaar is vlak voordat ik op vakantie ga. Ik vind het zonde om dan 3 weken te wachten met het lanceren ervan, maar ik zou het ook jammer vinden als iets niet werkt en ik er drie weken niets aan kan doen. Ik heb daarom besloten het wél te doen (mits er geen onverwachte ‘technical difficulties’ optreden in de laatste fase) en laptop mee te nemen voor noodgevallen. En anders klap ik die dus niet open.

Ben ik iets vergeten? Ik hoor het graag! De komende weken werk ik verder aan mijn training dus;) En daarna lekker drie weken naar buiten – dan doe ik vast mooie nieuwe inspiratie op.

De vorige keer dat ik weg was is het goed gegaan met deze aanpak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *