Deze week is het de Week van de Hoogbegaafdheid. Het doel van de organisatoren hiervan is “…kennis over hoogbegaafdheid verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Want hoogbegaafdheid is een woord dat niet bij iedereen positieve gedachten oproept. Mede hierdoor kunnen hoogbegaafden niet altijd en overal zichzelf zijn en hun talenten optimaal inzetten. En dat is enorm jammer, want hoogbegaafden hebben de maatschappij veel te bieden.”
Ik vind het belangrijk om hieraan bij te dragen en heb afgelopen maandag de webinar ‘Dagelijkse routine en inrichting van het hoogbegaafde huishouden’ gegeven. Wat ik heel opmerkelijk vond, is dat de helft (!) van de deelnemers die zich hiervoor hadden aangemeld niet aanwezig was. Later in de avond en de dag erna stroomden de mailtjes binnen. De link was nergens meer te vinden of ze waren het vergeten.
Negatieve labels

Wat nog wel het meest opvallend was aan deze mailtjes, is dat de meesten op een negatieve manier schreven over het vergeten. Helaas bestaan de negatieve beelden over hoogbegaafdheid ook bij de hoogbegaafden zelf. Zoals één van de deelnemers van de webinar achteraf aangaf, is het dus heel belangrijk om te begrijpen waar deze ‘verstrooidheid’ vandaan komt. Zodat het kan worden ontdaan van een negatief label. Pas dan kun je een passende oplossing zoeken, zonder oordeel over jezelf.
Maak ruimte voor wat je te bieden hebt
Hoewel alle hoogbegaafden anders zijn, is verstrooid zijn een kenmerk wat relatief veel voorkomt.
Dit kan er deels aan liggen dat de executieve vaardigheden (vaardigheden waarmee je je gedrag en handelingen stuurt) minder geoefend zijn. Daarnaast hebben hoogbegaafden op één of meerdere terreinen een overgevoeligheid (begaafdheid) die kan zorgen voor afleiding (zie de ‘Theory of Positive Disintegration’ van Kazimierz Dabrowski voor meer informatie).
Denk hierbij aan je gedachten even kwijt zijn omdat je veel meer geluiden waarneemt, geen beslissingen kunnen nemen omdat je álle mogelijke scenarios af gaat of vergeten wat je ging pakken omdat een voorwerp wat je ziet liggen je verbeelding op hol brengt.
Dit kenmerk kan zich op allerlei manieren uiten, maar ‘vergeten dingen te doen’ is er één die veel voorkomt. Door gebruik te maken van technieken die inspringen wanneer je eigen gedachten een andere kant op gaan, kun je vangnetten inbouwen voor jezelf. Zo kun je je hoofd vrij houden voor datgene waar je goed in bent.
Vangnetten
Dingen die we moeten doen kun je eigenlijk verdelen in drie soorten.
Afspraken met een vast tijdstip
Als je ergens op een bepaald tijdstip wilt zijn, is het nodig om niet te vergeten dat je er heen moet gaan, maar ook om op tijd te weten dat je moet gaan. Je moet immers rekening houden met reistijd of dingen die je voor vertrek nog moet doen. Zelfs als je verder graag op papier werkt, is het heel waardevol om gebruik te maken van een digitale agenda voor dit soort afspraken.
In de Google Calendar bijvoorbeeld kun je zoveel alarmen instellen als je wilt (bijvoorbeeld één de dag van tevoren om je er alert op te maken en één als je weg moet). Op iPhones kun je de locatie van je afspraak in Google maps opzoeken om een herinnering voor vertrek te krijgen die ook rekening houdt met het verkeer. Op Android telefoons is deze functie helaas niet meer beschikbaar, maar er zijn wel apps beschikbaar hiervoor.
Taken zonder vast tijdstip
Om taken die niet op een bepaald tijdstip moeten gebeuren niet te vergeten, is het de moeite waard te investeren in een goed takensysteem. Papieren lijstjes zijn een risico als je spullen makkelijk kwijtraakt. De hoeveelheid apps om taken in bij te houden groeit met de dag. De keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur. Ben je visueel ingesteld? Wil je de taken kunnen ordenen op een bepaalde manier? Wil je de app kunnen koppelen aan een app om losse gedachten in te spreken en naar je takenapp te sturen?
Binnenkort komen mijn online trainingen online, waarin ik dieper in ga op dit onderwerp. Op de productenpagina zullen deze verschijnen, of volg me op social media (zie onderaan) om op de hoogte te blijven.
Dagelijkse routine
Taken die je elke dag moet doen (eten meenemen naar werk bijvoorbeeld) schrijf je doorgaans niet in een agenda. Het kan helpen om een vaste volgorde voor jezelf uit te denken, omdat handelingen die je automatiseert niet meer bewust onthouden hoeven te worden. Je kunt hiermee beginnen door een lijstje te gebruiken, net zolang totdat het vanzelf gaat. Ik heb ook jarenlang het mantra ‘telefoon, sleutels, portemonnee’ tegen mezelf herhaald totdat dit vanzelf ging!

Verder kan het een hoop schelen om spullen te bewaren op de plek waar je ze nodig hebt. Dit gaat soms in tegen gangbare principes van organiseren, omdat dan niet alles op soort ligt. Voor hoofden die snel afgeleid raken, kan dit een hoop kansen op afleiding voorkomen. Wil je bijvoorbeeld een reserve-panty meenemen in je werktas? Leg dan een bakje met panty’s naast de plek waar je je tas legt, in plaats van bij je sokken. Zo springt het in het oog op de plek waar je het nodig hebt en verklein je de tijd tussen de panty en de tas. Dit voorkomt de kans dat je denkt ‘Hé, ik heb eigenlijk weinig sokken. Zal ik nu eens direct Googlen hoe laat de Hema op weg naar werk open is om sokken te kopen?’ en vervolgens weer naar beneden loopt met je telefoon in de hand, zónder panty.
Wil je meer stilstaan bij de oorzaken van uitdagingen in de dagelijkse routine bij hoogbegaafdheid en heb je de webinar gemist? Persoonlijke begeleiding kan ook gewoon online! Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Voor nu: wees begripvol voor jezelf en pas je huis aan aan je hoofd ❤️
Afbeeldingen van Unsplash