Categorieën
Thuis Werk

Goede voornemens

Oud en Nieuw komt er weer aan. Traditiegetrouw wordt er dan te pas en te onpas geschreven en gepraat over ‘goede voornemens’. Velen zijn clichés die we allemaal kennen. Omdat we het natuurlijk allemaal best lastig vinden. Gezonder eten, meer sporten, meer tijd besteden aan onze hobby/familie/vrienden, beter letten op de uitgaven, meer slapen enzovoorts.

Goede voornemens: een goed idee?

Elk jaar vinden we dat er van alles beter moet. En ook al ‘doe’ je misschien niet aan goede voornemens, wed ik dat je er ook wel eens over nadenkt deze dagen. Er begint toch een nieuw jaar en de neiging is dan om vooruit te denken. Wat gaat er komen? Wat willen we en wat vinden we belangrijk? Met trends als ‘dry january’ doen we dan allemaal heel erg ons best de eerste weken of maanden. Om daarna te denken dat het toch niet zo makkelijk is, en dat het weer niet lukt om alles beter te doen dan vorig jaar.

Waar komt die neiging om heel veel van onszelf tegelijk te vragen vandaan? Gewoontes veranderen is lastig. Héél veel gewoontes tegelijk veranderen omdat het toevallig 1 januari is geweest, is helemaal lastig. Onderzoek wijst uit dat het veranderen van een enkele gewoonte doorgaans wel een paar maanden kost. En dat je vooral niet moet proberen er meer dan één tegelijk aan te pakken.

Eigenlijk vind ik het dan ook wel een goed idee wanneer mensen zich voornemen om wat minder goede voornemens te hebben. Jezelf wat doelen ‘ontnemen’ dus. Bewust kiezen waar je je energie aan besteedt en vooral ook waaraan niet. En welke dingen voor nu wel even goed genoeg zijn. Kies dan één ding wat je echt graag wilt veranderen met alle aandacht en geef dan jezelf de ruimte om niet zo goed te zijn in andere dingen. Zo voorkom je teleurstelling achteraf en kun je trots zijn dat je dit jaar hebt gedaan wat je echt heel graag wilde.

Prioriteiten stellen en je dagelijkse routine zó veranderen dat je daar de ruimte voor maakt kan ik je ook mee helpen. Plan een gratis gesprek in, dan kijken we samen hoe je dit kunt doen. Ik wens je een gelukkig en gezond nieuwjaar, zonder al te veel goede voornemens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *