Categorieën
Werk Werkstress

Dit is de ‘Week van de werkstress’

Een week waar ik een planning voor had. Omdat ik onderneem naast een baan in loondienst, had ik netjes vooruit gedacht. Ik had vijf onderwerpen uitgeschreven om eens te peilen hoe werkend Nederland hier in zit. Ik vroeg me alleen af waarom de reacties die ik wel eens hoor als ik mensen over dit onderwerp spreek, nu niet naar voren komen.

Ik wil écht weten hoe je je voelt als je 3,000 mails in je inbox hebt. Of als je in elke vergadering braaf aantekeningen maakt in een kladblok, maar hem weggooit als hij vol is. Of het iets doet met je eigenwaarde, als je kinderen voor de zoveelste keer te laat op school zijn. Terwijl die andere moeder met haar mooie zakelijke pakje op tijd was en jij een joggingbroek hebt aangedaan want die zien ze toch niet op Zoom. Omdat ik je beter kan helpen als je me vertelt hoe dat werkt.

Het lijkt er alleen op dat we er nog niet klaar voor zijn om eerlijk te zijn. Naar anderen toe en naar onszelf. Zolang we (vooral op social media) onszelf blijven voorhouden dat ‘het op een bepaalde manier moet gaan’ houden we onze mond als het eens anders is. Maar als we dat allemaal doen, moeten we opnieuw overwegen wat ‘normaal’ is.

Ik geef vanaf het begin al aan dat ik graag met een frisse blik wil kijken naar hoe de zaken écht zijn. En dat veranderingen doorvoeren in je leven moet passen bij wie je bent. Ik besef me nu dat het belangrijkste daarin is om vooral onszelf de ruimte te geven om mens te zijn. Ik schrap daarom ook de vragen die ik had en wil vooral graag dat er ruimte is. Om met elkaar te accepteren dat professioneel zijn betekent dat je met al je kunnen zorgt voor wat belangrijk is, en niet dat je precies opvolgt wat anderen je voorschrijven. ‘Omdat het zo hoort.’

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is precies het probleem. Als iedereen anders is, is er geen ‘gewoon’. En als ‘gewoon’ een afspraak is die we met elkaar maken, kunnen we ook iets anders afspreken. Wat zou jij willen veranderen?

Lees meer over de Week van de Werkstress op Home | Week van de Werkstress (wvdws.nl)

Heb je last van stress op of over werk en weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op om een oplossing te zoeken die bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *